Over KEXP radiostation: Hoe een vrijwilligersorganisatie uitgroeide tot een succesvol bedrijf

 

Iets dat ooit begon als een klein 10-watt radiostationnetje in 1972, is uiteindelijk uitgegroeid tot een groot succes. De KEXP studio is een vrijwillige organisatie in Seattle, de Verenigde Staten, die zich niet alleen maar richt op radiouitzendingen, maar ook op online muziek en muziek van de straat. Het doel is om artiesten, muzikanten en kunstenaars de mogelijkheid te geven om hun muziek en creatie te delen met de wereld. De organisatie was al lang bezig met het werven van fondsen, maar het grote succes begon toen ze hun ‘video podcast program’ lanceerden, dat meer dan 1,7 miljoen kijkers per week aantrok.

 

Er was eens een 10-watt radiostationnetje

 

1972

Het verhaal van KEXP begon in het jaar 1972 op de Universiteit van Washington. Een aantal studenten had een 10-watt radiostationnetje ingericht en begon hiermee rockmuziek uit te zenden. In de jaren ’80 begon het radiostationnetje iets te groeien. De studenten begonnen met het werven van fondsen en er werden verschillende muziekgenres toegevoegd, zoals; hip-hop, blues, reggae en jazz. Het radio station kreeg ook een upgrade naar 400-watt.

 

2000

Vanaf het jaar 2000 werd het opeens interessant. KEXP, dat toen nog KCMU heette, was toentertijd het enige radiostation ter wereld dat ongecomprimeerde cd’s uitbracht. Ongecomprimeerde muziek betekent dat er geen kwaliteit verloren gaat; het zijn echte cd’s in puur digitaal formaat.

 

2004

KEXP lanceerde de website in 2004 en won al snel een Webby Award voor ‘the Best Radio Website’. Door het aangaan van een partnership met FM Radio New York begon de studio programma’s te publiceren. Toen ze uiteindelijk een contract voor dertig jaar tekenden met de Universiteit van Washington, begon het succes pas echt. De wereld opende zich en de studio groeide uit tot een dynamische non-profit kunstorganisatie. De missie van KEXP bestond: muziekliefhebbers, artiesten en de kunstgemeenschap helpen en ondersteunen door middel van radiouitzendingen en opnames.  

 

Toen begon het succes van KEXP

 

Het komt weleens voor dat een filmpje op Youtube eruit springt en veel kijkers trekt. Dit was het geval bij de KEXP studio. Het nummer ‘Can’t Hold Us’ van Macklemore & Ryan Lewis werd live via de KEXP studio uitgezonden en voor ze het wisten had het filmpje al 30 miljoen kijkers! Nieuwsgierig? Bekijk het filmpje nu. 

 

“We’re really building this tribe of people that are interested in music discovery and curious about the world.” – KEXP-

 

Vanaf dat moment is de studio meer video’s gaan uitzenden. Nu maken ze zo’n 500 Youtube-filmpjes van muzikanten per jaar en hebben ze ongeveer 200,000 luisteraars en 750,000 kijkers per week. Ongeveer de helft van deze kijkers en luisteraars brengt geld in het laatje, de andere helft wordt aangevuld met fondsen en geld van sponsors.

 

Geen succes in commercieel zijn

 

Wat is het geheim van KEXP geweest? Hoe krijgt zo’n klein studiootje, dat ooit begon als een radiostation op een universiteit, nu opeens zoveel belangstelling? Ten eerste zijn er natuurlijk vele jaren over heen gegaan. De initiatieven van het radiostation begonnen al in 1972 en op de één of andere manier zijn er altijd mensen geweest die nooit hebben opgegeven. Doorzettingsvermogen en een onuitputtelijke passie voor muziek zou een reden kunnen zijn voor de groei van de organisatie.

 

Het succes van KEXP zit hem niet in het commercieel zijn. Het was niet hun doel om groot en succesvol te worden; het doel was juist om muziekliefhebbers en artiesten zo goed mogelijk te helpen en te ondersteunen. Ze willen deze mensen een mogelijkheid geven om hun talenten te laten horen aan de wereld. Ze baseren zich ook niet op pop hits, ze richten zich vooral op ‘muziek junkies’. Zo hebben ze soms speciale radiouitzendingen waar bijvoorbeeld twaalf uur lang alleen maar Beatles albums worden gedraaid. Dit soort speciale uitzendingen trekken een ander soort publiek en het is verbazingwekkend hoe groot dit publiek daadwerkelijk is!

 

We zijn ten slotte allemaal een mens

 

Het menselijke karakter van dit radiostation spreekt veel mensen aan, want ten slotte zijn we allemaal mensen en willen we allemaal begrepen en geholpen worden. Het leven van een muzikant is niet gemakkelijk, maar met een beetje doorzettingsvermogen en genoeg passie zullen er genoeg wegen naar je einddoel leiden.

 

Sarah Mulders

Blogger

Sarah is een creatieve duizendpoot. Ze speelt klassieke piano vanaf haar 8ste, zingt en schrijft haar eigen nummers op gitaar, heeft sinds 2015 haar eigen auteursbedrijf opgericht en onlangs heeft ze ook haar eerste boek uitgebracht. Na bijna 10 jaar reizen en werken als duiklerares op verschillende tropische oorden, heeft ze nu besloten zich in te zetten voor Musicly. Ze kan eindelijk haar passie voor muziek en schrijven combineren, maar nog belangrijker: anderen hiermee helpen!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>